wrażliwość cenowa - price sensitivity
Wrażliwość nabywców na oddziaływanie cen zależy od wpływu różnych czynników. Według Nagle`a są nimi:
1. efekt wartości unikatowej – nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, im bardziej unikatowy jest produkt,
2. efekt świadomości istnienia substytutów: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, gdy są mniej świadomi istnienia substytutów,
3. efekt trudnego porównania: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, gdy nie mogą łatwo porównać jakości z substytutami,
4. efekt globalnych wydatków: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, im mniejszą część ich dochodu stanowi wydatek na dane dobro,
5. efekt końcowego pożytku: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, im mniejszy jest wydatek w stosunku do całkowitego kosztu zakupu dobra finalnego,
6. efekt podzielonych wydatków: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, jeśli część kosztów jest ponoszona przez kogoś innego,
7. efekt utopionych pieniędzy: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, gdy produkt jest używany wraz z innym zakupionym wcześniej,
8. efekt relacji jakości do ceny: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, gdy zakładają że produkt jest wyższej jakości, niesie za sobą więcej prestiżu lub jest bardziej ekskluzywny,
9. efekt zapasów: nabywcy są mniej wrażliwi na cenę, kiedy nie mogą przechowywać produktu.
[T. Sztucki]
Zobacz również:
cena
|