Witamy, 28 czerwca 2024 r. Imieniny: Florentyny, Ligii
 
 
Jeżeli masz konto w naszym serwisie podaj swoje dane w polu poniżej:
Jeśli nie masz konta, możesz je
założyć tutaj
Wyszukiwarka domyślnie przeszukuje Leksykony i Słowniki. Jeśli chcesz ograniczyć wyszukiwanie do konkretnej części wybierz wyszukiwarkę zaawansowaną lub przejdź do tej części serwisu:

  
Wyszukiwanie zaawansowane
 
 
Jak kupować w księgarni
Polityka prywatności/Ciasteczka
Jak kupować eBOOKi
System płatności

  EBOOKI
  Marketing
  Organizacja,
  zarządzanie
  Zarządzanie personelem
  Sprzedaż i dystrybucja
  Informatyka w
  zarządzaniu
  Ekonomia
  Rynki kapitałowe
  Finanse
  Rachunkowość
  Bankowość
  Języki obce
  Poradniki
  Inne a ciekawe
  Unia Europejska

Bestsellery
1.Zarządzanie pracą - Zdzisław Jasiński (red.)
2.Motywowanie w przedsiębiorstwie - Zdzisław Jasiński

Leksykon biznesu A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Próg rentowności - breakeven point (BEP)

punkt wyrównania; punkt w którym przychody ze sprzedanej produkcji są równe kosztom całkowitym (pełnym). Poniżej tego punktu przedsiębiorstwo ponosi stratę, zaś powyżej tego punktu produkcja zaczyna się opłacać, gdyż przedsiębiorstwo osiąga zysk. Próg rentowności (BEP) może być określony ilościowo lub wartościowo, przy czym do jego wyznaczenia można zastosować odpowiednie równanie matematyczne, bądź metodę graficzną.
1. BEP przy produkcji jednoasortymentowej:
a) ilościowy

b) wartościowy

c) jako stopień wykorzystania zdolności produkcyjnej (lub stopień zaspokojenia przewidywanego popytu

gdzie:
Ks – stałe koszty produkcji
kz – jednostkowe koszty zmienne
c – jednostkowa cena wyrobu
P – ilość sprzedanych wyrobów
Pm – maksymalna ilość sprzedanych wyrobów określana na podstawie zdolności produkcyjnej lub prognozy popytu
2. BEP przy produkcji wieloasortymentowej:
a) ilościowy
O ile w przypadku produkcji jednorodnej próg rentowności był punktem, to w przypadku produkcji wieloasortymentowej jest on zbiorem punktów. Zrównoważenie wartości sprzedaży i kosztów można bowiem osiągnąć przy różnych kombinacjach struktury asortymentowej.
b) wartościowy (przy założeniu, że udział kosztów zmiennych całej produkcji w jej wartości jest stały, z góry ustalony)

gdzie:
Ks – koszty stałe produkcji
kzi – jednostkowe koszty zmienne
Pi – liczba sprzedawanych wyrobów i-tego asortymentu
ci – jednorazowa cena sprzedaży i-tego asortymentu i = 1, 2, ... m – ilość wytwarzanych asortymentów wyrobu
[J. Penc]

Zobacz również: analiza progu rentowności


« Wstecz « poprzedni    następny »
Leksykon biznesu
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Leksykon Unii Europejskiej
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Słownik polsko-angielski
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Uruchom asystenta w oknie
Hasło dnia
Bilans płatniczy - zestawienie ogółu należności i zobowiązań zagranicznych kraju. Jest on sporządzany w wyrażeniu finansowym w okresach rocznych i obejmuje wszystkie...
Najpopularniejsze hasła
1. Marketing
2. A vista
3. DAGMAR
4. Akceleracja
5. abandon /zrzeczenie się/

Jeżeli nie znalazłeś satysfakcjonującej Cię odpowiedzi zadaj pytanie innym
Do góry strony
Strona główna | O firmie | Kontakt | Księgarnia | Leksykony/Słowniki | Moje dane

Wydawnictwo Placet
01-517 Warszawa, ul. Mickiewicza 18a/1
e-mail: redakcja@placet.com.pl

English Deutsch