Próg rentowności - breakeven point (BEP)
punkt wyrównania; punkt w którym przychody ze sprzedanej produkcji są równe kosztom całkowitym (pełnym). Poniżej tego punktu przedsiębiorstwo ponosi stratę, zaś powyżej tego punktu produkcja zaczyna się opłacać, gdyż przedsiębiorstwo osiąga zysk. Próg rentowności (BEP) może być określony ilościowo lub wartościowo, przy czym do jego wyznaczenia można zastosować odpowiednie równanie matematyczne, bądź metodę graficzną.
1. BEP przy produkcji jednoasortymentowej: a) ilościowy b) wartościowy c) jako stopień wykorzystania zdolności produkcyjnej (lub stopień zaspokojenia przewidywanego popytu gdzie: Ks – stałe koszty produkcji kz – jednostkowe koszty zmienne c – jednostkowa cena wyrobu P – ilość sprzedanych wyrobów Pm – maksymalna ilość sprzedanych wyrobów określana na podstawie zdolności produkcyjnej lub prognozy popytu
2. BEP przy produkcji wieloasortymentowej: a) ilościowy O ile w przypadku produkcji jednorodnej próg rentowności był punktem, to w przypadku produkcji wieloasortymentowej jest on zbiorem punktów. Zrównoważenie wartości sprzedaży i kosztów można bowiem osiągnąć przy różnych kombinacjach struktury asortymentowej. b) wartościowy (przy założeniu, że udział kosztów zmiennych całej produkcji w jej wartości jest stały, z góry ustalony) gdzie: Ks – koszty stałe produkcji kzi – jednostkowe koszty zmienne Pi – liczba sprzedawanych wyrobów i-tego asortymentu ci – jednorazowa cena sprzedaży i-tego asortymentu i = 1, 2, ... m – ilość wytwarzanych asortymentów wyrobu [J. Penc]
Zobacz również:
analiza progu rentowności
|